2019, 18.–21. juuli (XXV)

Võru pärimustantsu festival pidas 25. sünnipäeva!

18.- 21. juulini toimus XXV Võru pärimustantsu festival „Veerand pööret”, mis tõi kokku ligi 200 esinejat välisriikidest ja mitusada tantsijat Eestist.
Kahekümne viiendat korda segunesid erinevad killukesed maailma tantsukultuurist meie linna tänavatel ja väljakutel. Võrust sai taas kord tantsupealinn. Nii suure pagasiga tantsufestivali pole lähima 400 km raadiuses kusagil – Võru pärimustantsu festival on Eestis ainuke iga-aastane CIOFF-i festivalide kalendrisse kuuluv folkloorifestival.
Juubeliaastal tõid korraldajad huviliste ette need parimad palad, mis on publikut aastate jooksul enim köitnud ja milleta meie oma festivali enam ettegi ei kujuta.

Sel korral oli festivalil kaheksa välisrühma kuuest eri riigist: nooruslik ja sisemisest energiast põlev tantsuansambel Les Bons Diables Kanadast, hoogne Pommeri regioonitraditsioone hoidev folkloorirühm Ihna Saksamaalt, mitmekülgne Krakowist pärit laulu- ja tantsuansambel Nowa Huta Poolast, maride traditsioonilisi rahvapille, -laule ja tantsusamme tutvustav folkloorirühm Murseskem Mari Eli Vabariigist, Tjumeni regiooni pärimust tutvustav folkloorirühm Rosstan ja sõpruslinnast Pihkvast pärit tantsuteater Pskovskie Kruzheva Venemaalt, lõunamaise temperamendiga Hispaania piirkondade folklooritraditsioone tutvustav Ara de Madrid Hispaaniast ning mitmekülgse kostüümipagasiga hoogne Lõuna-Tšiili ülikooli rahvatantsuansambel. Kõik väga omapärased rühmad, kes lisaks tantsukontsertidele õpetasid publikule oma maa tantse, tutvustasid rahvarõivaid ja -kombeid.

Eesti tantsurühmadeta pole teoks saanud ükski meie suurpidu. Selle aasta erikülaline teiste hulgas oli kindlasti Eesti Tantsujuhtide Rahvatantsurühm, kes laupäeval Teppo talus koos lõõtsakuningas Toomas Ojasaarega stiilse ja meeleoluka kontserdi andis.
Festivaliprogramm oli mitmekülgne, palju vaatamist ja kaasategemist pakkuv. Lisaks kirevatele kontsertidele toimusid tantsuõpitoad, kus tantsuhuvilised õppisid nii Eesti kui Kanada, Tšiili, Marimaa, Venemaa ja Saksamaa folkloorseid tantse. Eriti rahvarohke ja kaasakiskuv oli Kanada tantsuõpituba, mis haaras kaasa lihtsate, samas põnevate tantsujoonistega. Kanadalased nakatasid kõiki oma tantsupisikuga.

Juba traditsiooniks saanud tantsuorienteerumisel osales 11 tantsusõpruskonda, kes seekord said kümnes kontrollpunktis tantsida kahtekümmend pärimustantsu. Sama päeva õhtul oli taas võimalik neid tantse juba mitmesajapealise tantsurahvaga Maire Udrase eestvedamisel tantsida XX tänavatantsul.
Laupäevasel XXXI Teppo tüüpi lõõtspillide võistumängimisel astus üles 25 lõõtspillimängijat, kes sooja publiku ja asjaliku zürii ees omavahel mõõtu võtsid. Võitjana väljus noor Rasmus Kadaja, kes saavutas võidu ässade klassis ja pälvis publiku lemmiku tiitli.
Jutuhuvilised kuulasid muinasjutte ja jalutasid jutuvestjate saatel mööda Võru linna huvitavaid objekte. Kohvikukontsertidel nautisid muusikahuvilised nii üksikesinejaid kui suuremaid kooslusi.

Kes soovis ennast festivali ajalooga kurssi viia, leidis kavast koguni kaks köitvat sündmust. „Püsti ja istuli jutupajatused ehk stand up – sit down talk”- etendusel sai kuulata lõbusaid lugusid kahekümne viiest festivaliaastast. Võru Linnagaleriis oli üleval festivali ajalugu tutvustav näitus.
Õhtustel tantsuõhtutel oli võimalus üle korrata päeval õpitud tantsud. Jalakeerutustele kutsusid erinevad pillimeeste kooslused. Kes pillimeestest intiimsemat keskkonda vajas, leidis üles festivaliklubi Stedingu kohvikus.
Lapsi rõõmustas kesklinnas laste mänguala, kus sai nii tantsu lüüa kui mängida ja meisterdada. Seal toimus ka traditsiooniline päikesepidu.
Juubelifestivali programmi kaunistas kingisadu. Muusikalise kingituse Kandle aiask andsid ette spetsiaalselt festivali auks kogunenud 30 Võrumaa lõõtsamängijat. Tantsukingitusi jagati esmakordselt festivalikavva võetud teatetantsus, kus tuntud tantsukollektiivide kõrval astusid üles ka Võru linnavalitsuse ja Võru vallavalitsuse festivali puhuks loodud pärimustantsu esindusrühmad.
XXV Võru pärimustantsu festival lõppes suure sünnipäevakontserdiga uuel linnaväljakul, kus suvekuumust talusid vapralt nii kõik festivali külalised – esinejad- kui pealtvaatajad. Õhtust poole ööni kestis Võru kogukonnale tänutäheks mõeldud pika laua pidu, mille jooksul tuhanded võrukad koos ansambliga Untsakad kordaläinud festivali tähistasid. Võru pärimustantsu festival ongi kogukonna pidu, mis vabatahtliku töö tulemusena aasta jooksul valmib ja suvesoojas kogu Eesti tantsurahvale koosolemise rõõmu pakub.

Esinesid:

Välismaalt: Les Bons Diables (Kanada), folkloorirühm Ihna (Saksamaa), laulu- ja tantsuansambel Nowa Huta (Poola), folkloorirühm Murseskem (Mari Eli Vabariik), folkloorirühm Rosstan (Venemaa) ja tantsuteater Pskovskie Kruzheva (Venemaa), Ara de Madrid (Hispaania), Lõuna-Tšiili ülikooli rahvatantsuansambel.

Mujalt Eestist: Eesti Tantsujuhtide Rahvatantsurühm Tallinnast, Turba ja Nissi lasterühm, segarühm Kusta Tartust, Hanila laulu-mänguselts, rahvatantsurühm Kunglarahvas, Lagedi kooli rahvatantsurühm, huvistuudio Õhin muusikud Lagedilt, rahvatantsurühm Valguta Vahvad Rõngust, Tallinna Võru Seltsi folkansambel LIISO, Taara Tantuselts Tartust.

Võrumaalt: Segarahvatantsurühmad Kannel, naisrühmad Tsõõr, Viire, Võru Loovuskoooli beebikool, kapellid Kannel ja Meie Ise